Какво препоръчваме на хората с гръбначни оплаквания?

  • 0

Какво препоръчваме на хората с гръбначни оплаквания?

Category : Статии

Въпросът за двигателния режим е особено актуален сега, когато съвременният живот ни предлага редица неблагоприятни обременявания -прехранване, заседнал живот, и намалена физическа активност, употреба на алкохол и пр. Съвременната среда, в която живеем, все повече се насища с шум, замърсява се въздухът, микроклиматът става все по-еднообразен. Двигателният режим е важна и неразривна част от комплексното лечение на гръбначните заболяванния. Той се определя и назначава индивидуално на всеки пациент от лекаря специалист – вертебролог, съобразно степента и стадия на заболяването му и зависи от състоянието на пациента в момента. Ако болките са силни, със „схващане”, излъчване към краката или ръцете, с изтръпване, мравучкане и др., незабавно трябва да се потърси помощта на лекар – специалист.

При хората със седящи професии е необходимо спазването на ежедневен оптимален двигателен режим – сутрешна гимнастика, при възможност ходене пеша, а не с автомабил. Лечебната физкултура под ръководството на лекар – специалист по физикална и рехабилитацонна медицина е незаменимо средство срещу хиподинамията (обездвижването).

В днешното интензивно ежедневие все по-популярен ще става у нас съботно-неделния курортен туризъм. След пренапрегнатата работна седмица, двата пдчивни дни могат да се използват за профилактични, релаксиращи или тонизиращи процедури, както от нуждаещите се, така и от техните семейства. При нас не става дума за СПА /потапяне във вода/, а за лечебни процедури и двигателен режим, назначени от лекар – специалист, индивидуално на всеки пациент, съобразно степента на професионалния риск или вида на оплакванията му, както и състоянието му в момента.

В  тази връзка в медицински център „Павел баня” ЕООД се провежда и добилото вече популярност „училище за гръбначния стълб“.